Monday, September 2, 2013

Sup Ayam Lebih Sedap

Foto dari blog inachomel.blogspot.com
Dah lama tak menulis. Kali ni bukan nak berkongsi resepi, cuma nak berkongsi tips macam mana nak bagi sup lebih berperisa dan sedap. Mungkin ramai yang dah buat cara ni, tapi bagi yang tak tahu lagi, rahsianya ialah -> buah tomato.

Buah tomato

Ya! Buah tomato yang dimasukkan awal supaya apabila sup masak ia akan menjadi lembut dan pecah-pecah, dan rasa tomato menjadi serasi dengan sup. Uishh..terliur plak sambil bercerita ni, terasa-rasa pulak kat lidah ni haa.. :-p

Bagi yang tak jelas atau baru nak belajar buat sup, macam ni aturannya:
1. Masuk air dalam periuk, didihkan bersama ayam dan sup bunjut.
2. Masukkan tomato, halia.
3. Masukkan kentang, bawang besar dan sayuran lain (lobak merah, celery, etc..)
4. Jangan lupa garam dan lada hitam.

Sekian, terima kasih :-)

1 comment: