Saturday, February 16, 2013

Masak Kicap Ayam (lagi)..?

Masak Kicap Ayam lagi?? Masalah yang dihadapi oleh ibu-ibu yang beranak kecik ni ialah nak sediakan menu yang 'lidah friendly' untuk kanak-kanak yang tak makan pedas.
Ok hari ni diriku nak kongsikan resipi mudah masak kicap ayam versi merebus. Resepi ni dapat dari seorang jiran berbangsa India ketika makan di rumahnya masa sambutan Deepavali :-) memang mesra kanak-kanak resepinya ni dan yang penting sodapp!!

Ditemani dengan sayur masak lemak :-)

Ayam Masak Kicap Rebus

Masa diperlukan: 10 minit preparation, 15 minit memasak.

Bahan-bahan:
Ayam 7-8 ketul potongan sederhana
Bawang merah kecil 5-6 ulas (hiris)
Bawang putih 2 ulas (hiris)
Halia 1 inchi (hiris)
Lada hitam 10 biji (ditumbuk jika nak pedas untuk orang dewasa makan)
Kicap 2 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Sos tomato 2 sudu besar (boleh ganti dengan sebiji tomato yang dihiris)
Optional: cili hijau / green capsicum / mix vege

Cara-cara:
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
2. Bila bawang dah menunjukkan tanda-tanda nak bertukar perang, masukkan ayam, gaul dalam seminit dua.
3. Masukkan kicap dan sos tiram. Gaul rata. Tutup periuk dan biarkan kira-kira 5 minit.
4. Bukak tutup periuk dan anda akan nampak kuah mula terhasil dari air ayam tu sendiri. Haa takyah masuk air tau! Gaul lagi untuk mengelakkan garing di bahagian bawah periuk. Tutup balik dalam 2, 3 minit.
5. Masukkan sayur yang terpilih antara 3 pilihan kat atas tu. Gaul lagi. tutup periuk dalam 2, 3 minit.
6. Dah siap. Tutup api. Kalau tak suka berkuah, boleh tunggu lagi 2, 3 minit bagi kuah pekat n mengering.

Kalau anda hidangkan untuk orang dewasa, lebih ooomph kalau anda lebihkan lada hitam yang ditumbuk dan lebihkan hirisan halia. Green capsicum paling sesuai untuk resipi ni. Tak guna garam pun yer ;-) Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment